Ip Ayarlari: Gitmek Yada Gidememek!!!!
Yalnis ip uzunlugu kadar sorfu etkileyen cok az sey vardir.Ip gereginden uzun veya kisa olursa plane olmaniz ya cok zor yada imkansiz olur.Cunku her iki durumdada agirliginizi dogru bir sekilde board uzerinden alip olmasi gerektigi gibi bumba ve direge aktaramasiniz.Dogru olcu,kisinin boyuna gore degisebilecegi icin herkese uyan formul sudur:elinizle bumbayi ipin
bumbaya baglandigi iki nokta arasindan kavrayin.Ipin alt ucu dirseginize kadar gelmelidir.Sonra board uzerine cikip trapezi ipe takin.Bu durumda kollar omuz acikliginda ve dumduz bir sekilde bumbayi tutarken ip gergin bir sekilde duruyorsa olcu tamamdir.
Iplerin bumba uzerindeki yeride gidis karekteristigini ve performansi etkileyecektir.
Klasik yontem olan "direkten 2 karis geriye ipin ilk bogumunu takmak,yarim karis ilerisinede ipin ikinci bogumunu takmak" genel olarak is gorur gibi bilinsede,bu yontemde ipler cok kez cok onde kalacak,buda butun gidis karekteristiginizi kotu etkileyecektir.
Yelkenin en olcusune gore ip takmak herzaman en dogru yeri verecektir.Bu yontemde yelkenin en olcusunun tam 1/3 i kadar uzaga ipin arka ucu takilir.Bunun yarim karis onunede ipin on ucu takilir.
Ornek:
Yelkenin eni 180 cm ise,direkten 60 cm.uzaga ipin arka ucu,bununda 10 cm onune ipin on ucu takilir.Eger yelken 7 metrekareden buyukse veya boyunuz 1.65 cm.den kisa ise ipin hem on hemde arka ucu en cok 5 cm.olacak sekilde one kaydirilir.
Yelken en olcusune gore ip takmak basta ters,rahatsiz gelecektir ama butun profesyonel sorfculer ipleri bu olcude takarlar.Bu yeni ip posizyonuna alismak biraz zaman alacaktir.Saganakli havalarda kontrolun daha iyi oldugunu hissedeceksiniz.Bu yontemde on kola cok yuk bindigini hissetmeniz dogaldir.Bunun icin diregi boardun ucuna dogru itin.Veya mafsali board uzerinde biraz arkaya kaydirin.Bu yontemde yelken icinde herzaman daha fazla ruzgar ve guc olacaktir.Bu nedenle guc fazla gelebilir ve katapult olmaniz daha kolaylasir.Bunu onlemek icin yelkeni daha az kapatabilirsiniz,arka dizi kirabilirsiniz veya gidisinizi ruzgar uzerine cevirebilirsiniz.Arka eli daha geriye kaydirmakta guc fazla geldiginde ise yarar.
Ipler bumba uzerinde direge dogru yaklastirilirsa,hiz azalir ama board ruzgar ustune gitme egilimine girer.Geriye kaydirilirsa ruzgaralti performansi ve hiz artar.
Iplerin birbirine olan araliklari artirilirsa,yelken hassasiyeti azalir ancak daha kolay kontrol etmek mumkun olur.Saganakli ve degisken ruzgarlarda ip araligini biraz artirmak faydali olabilir.Ip araligi bir yumruk genisligi ile bir karis arasinda tutulmalidir.
Bumba Yukseklik Ayarlari:
Bumba yuksekligi gogus ile goz seviyesi arasinda degismelidir.
Bumba yuksekligi arttikca cok daha cabuk plane olursunuz ancak water start zorlasir ve ruzgar artarsa yelkeni tutmaniz zorlasir.Eger ruzgar gucunuzun uzerinde artarsa yelkeni kucultun.Bunu yapamiyorsaniz bumbayi 2-3 cm indirin.
Fin Olcusu:
Yelken sorfun motoru ise,fin de vites kutusudur.Herkes bir motorun buyuklugunun otomobilin gidisi uzerindeki etkisini az bucuk bilir ama vites kutusunun etkileri cok degisken ve kompleks bir konudur ve pek bilinmez.Ayni sey fin icinde gecerlidir.Finin uzunlugu,genisligi,sekli,hangi maddeden yapildigi,sertligi sorfun butun karakteristigini cok buyuk olcude etkiler.Isin ilginc tarafi ise fin icin pratik formuller yoktur.Deneme yaparak bulmak gerekir.Bu nedenle
profesyonel bir yarisci degilseniz,fin ile oynamak yerine once butun diger degiskenleri dogru olarak ayarlayin.Hala gidiste problemleriniz varsa farkli finler deneyin.
En basit formul yelken olcusune paralel degisen fin olcusudur.Yani ruzgar azadikca, yelkeni nasil buyutuyorsak finideayni sekilde buyutuyoruz.
Olmasi gerekenden daha kucuk bir fin boardun dengesiz gitmesine,spin atmasina veya ruzgar altina suruklenme yapmasina neden olacaktir.Ruzgar ustune gitmek ya zorlasacak yada imkansiz hale gelecektir.
Olmasi gerekenden buyuk fin,boarda gereginden fazla guc verecek ve board surekli olarak ruzgar ustune tirmanmak isteyecektir.
Bazi durumlarda ruzgar ustu performansini artirmak icin gerekenden bir olcu daha buyuk fin takilabilir.
Yelken Gerginlik Ayari:
Davul gibi gergin dumduz yelkenlerinde,bumbaya degecek kadar kavisli yelkenlerinde kullanildigi ve ise yaradigi anlar vardir.Ozellikle yariscilarin kullandigi yelken ve bumbalarda bulunan bir mekanizma sayesinde,yelkenlerini degisen kosullara gore,tam gaz giderken gerer yada gevsetirler.
Optimum yelken gerginligi dumduz ile bumbaya degecek kadar kavisli olanin tam ortasinda olmalidir.Yelken duzlestikce ruzgar ustu cikma egilimi artar ama ruzgar bosluklarinda planede kalmasi zorlasir.
Mafsal Yolu Ayari:
Diregin boarda hangi noktada baglanacagida gidisi etkiler.Mafsal one alindikca kontrol edilebilirlik artar,board suya daha paralel kaldigi icin daha cabuk plane olunur.Ancak direk ve dolayisiyla agirlik cok onde oldugu icin plane hizi dusuktur ve planeden dusme olasiligi artar. Arkaya almak finin gucunu ve plane hizini artirir.Mafsal yolu ayari yelkenin ve boardun buyuklugu ilede orantili degisir.Bu nedenle genel olarak orta noktada olmasi en uygunudur.
Ayaklik Ayarlari:
Disari dogru kaydirildikca surat artar.Iceri dogru kaydirildikca manevra kabiliyeti,rahatlik ve daha kolay plane artar.
One dogru kaydirilirsa kontrol artar,kullanim daha kolaydir.Geriye kaydirildikca guc ve surat artar.
22 Ekim 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder